Prečo máte bolesti pri státi na mieste a ako sa s problémom vysporiadať?

V našej praxi sa stretávame s množstvom rôznych problémov, ktoré vás trápia, v dôsledku rôznych povolaní ktoré vykonávate a ich špecifickým charakteristikám.

Jedným z najčastejších problémov, na ktorý sa sťažujete, je bolesť spodného chrbta pri státí na mieste, najmä v práci. Ak pracujete pri výrobnej linke, v sklade, alebo ste čašník v reštaurácii a celý deň stojíte na nohách, asi sa v týchto bolestiach veľmi dobre nájdete.

Prečo teda bolesti spodného chrbta vznikajú pri dlhodobom státí?

Odpoveďou bude na 99% kontrola svalov - lepšie povedané, slabá kontrola svalov. Pri dlhodobom státí je prirodzené, že po čase hľadáte úľavovú polohu a vo väčšine prípadov nastane vypučenie zadku vzad (t.j. driekova hyperlordóza), čím sa zníži aktivita brušných a sedacích svalov, resp. vypučenie zadku (hyperlordóza) vznikne práve v dôsledku nižšej aktivity brušných svalov. To je však probém, pretože najmä aktivita brušných svalov zabezpečuje stabilitu a teda kontrolu spodného chrbta, čo chráni chrbticu a svaly pred poškodením.

V prípade, že je svalová sila týchto dvoch skupín znížená, je veľmi dôležité byť obozretný/á, pretože máte vyššie riziko vzniku platničkových porúch, hyperaktivity prevažne chrbtového svalstva a riziko vzniku poranenia chrbtice.

Ako sa s problémom vysporiadať?

Z opisu problému je už asi každému jasné, čo je treba robiť aby ste sa bolestí zbavili - posiľniť predovšetkým brušné svaly a ideálne aj sedacie. Takže utrpenie, alebo…?
Nie, trpieť nemusíte a asi vás potešíme aj tým, že brušáky vám rozhodne NEODPORÚČAME. I keď opisujeme problém ako slabé brušné svalstvo, posiľňovanie tiež prebieha rôznymi spôsobmi s ohľadom na cieľ - v tomto prípade odporúčame tzv. izometrické posiľňovnie brušných svalov. Dôvodom, prečo odporúčame izometrické cviky je, že tie pomerne presne imitujú požadovanú aktivitu svalov brucha pri práci v stoji a teda takýto typ cvičenia vám výrazne pomôže viac, ako brušáky, alebo iné cvičenia kde dochádza ku pohybu trupu. Pri týchto cvikoch je však dôležité vedieť dýchať a následne byť správne edukovaný/á o tom, ako pretaviť tréning do praxe v práci. K tomu vám, samozrejme, dopomôžu naši fyzioterapeuti :-)

Skvelá správa pre Vás:

Kontaktujte nás

Z praxi sa nám osvedčilo, že tieto cvičenia zaberajú pomerne rýchlo a teda sa nemusíte obávať dlhodobej rehabilitácie, trápenia sa na terapiách či zložitými cvikmi. V každom prípade však odporúčame najprv podstúpiť konzultáciu s fyzioterapeutom alebo lekárom, ktorí zhodnotia a upresnia možnosti, či naozaj je tento postup pre vás správny.

Pamätajte,
#ŽivotBezBolesti je šťastný život.

Previous
Previous

Ako si vybrať správneho fyzioterapeuta?

Next
Next

SEDAVÁ PRÁCA A BOLESTI KRČNEJ CHRBTICE.