Ako si vybrať správneho fyzioterapeuta?

Mimo bolestí pohybového systému s vami riešime aj vaše skúsenosti, ktoré ste zažili pri hľadaní pomoci. Často však ide o veľmi negatívne skúsenosti a pýtate sa nás: “Ako rozoznať správneho fyzioterapeuta? Ako vedieť, či mi vie pomôcť alebo nie?”

Preto sme pre vás pripravili tento článok a napísali pre vás pár rád, aby ste si vedeli vybrať správnu pomoc:

  1. Veľa sa pýta a počúva
    Ak vám niekto chce naozaj pomôcť, najprv musí zistiť čo sa s vami deje - a preto sa musí veľa pýtať.
    V prípade bolestí pohybového systému je potrebné vedieť veľa informácií: “Ako sa cítite ráno? Ako na vás vplýva fyzická aktivita? Ako presne vaše bolesti nastupovali? atď…”
    Nezabúdajte, ak vám niekto radí bez toho, aby sa vás spýtal na fakty ohľadom vašeho stavu, nie je to správna osoba od ktorej by ste mali žiadať pomoc.

  2. Nepoužíva zavádzajúce frázy
    V tomto bode stručne:
    Hovorí vám o vyskočených platničkách, zapálených nervoch, vyosených stavcoch, vykrivenej panve a podobne? Dáme vám radu - utečte!

  3. Vysvetlí vám ako rehabilitovať doma a v práci
    Rehabilitácia je kontinuálny a dynamický proces, a preto by ste sa mali riadiť zvolenými pravidlami rehabilitácie aj doma aj v práci - za predpokladu, že vám ich vysvetlili. Správny fyzioterapeut alebo lekár vám vysvetlí, ako sa správať ku svojmu telu a pokračovať v rehabilitácii aj mimo ambulancie, a preto ak vám tieto pravidlá nie sú vysvetlené, nevybrali ste si správnu osobu na pomoc.

  4. Na každú otázku má odpovedˇ
    Možno to znie zvlášte, ale je to tak. Ked’ ste u niekoho kto vie o čom hovorí, dokáže dať aj na zlú otázku múdru odpoved’. Takáto odpoved’ vás však nie vždy musí potešiť, nie vždy ju budete očakávať, ale ak fyzioterapeut/lekár vie čo robí, určite vám všetko vysvetlí tak zrozumitel’ne, že vám odpoved’ bude dávať zmysel.

Je veľa tipov ako rozlíšiť kvalitného poskytovateľa starostlivosti, ale nie je veľa tých ktoré sú pre vás relevantné. Nesnažte sa preto vašeho fyzioterapeuta/lekára hodnotiť podľa titulov, certifikátov na stene, alebo či robí/nerobí nejakú techniku o ktorej ste čítali na internete, že je najlepšia. Prečo? Pretože nie ste schopní kvalitne vyhodnotiť tieto informácie, ani sa o to nesnažte. Rozhodujte sa najmä na základe prístupu, ochoty, empatie a samozrejme výsledkov ktoré vám poskytne - to sú totiž faktory, ktoré viete skutočne vyhodnotiť. Takisto sa nesnažte hodnotiť podľa rokov v praxi - pretože ako v Alpha Fyzio zvykneme hovoriť: ak niečo robíte 20 rokov zle, ste profesionál vo vykonávaní zlej práce.

Previous
Previous

POMOHLI SME AJ pani Erike s bolesťami chrbta a stehna

Next
Next

Prečo máte bolesti pri státi na mieste a ako sa s problémom vysporiadať?