Všetko čo viete o sedení je ZLE

Sedavá práca a jej vplyv na pohybový systém je v súčasnosti veľmi horúcou témou a týka sa čoraz väčšieho množstva pracujúcej populácie. A ako tomu zvyčajne býva, čím viac sa o niečom hovorí, tým sa vyskytuje aj viac pseudoodborníkov a s nimi aj množsvo mýtov, poloprávd a klamstiev. V tomto blogu si predstavíme tie najčastejšie, s ktorými sa v praxi stretávame a ktoré vám pomôžu zbaviť sa bolesti a žiť #ŽivotBezBolesti.

“Sedenie je neprirodzené”

V prvom rade je dôležité si uvedomiť, že samotné sedenie nie je problém. Často sa o sedení hovorí ako o neprirodzenom držaní tela, niečom, čo je pre naše telo cudzie. S tým však nesúhlasíme.
Skutočným problémom je ČAS, ktorý sedíte. Naše telo je schopné regenerácie a vydrží toho naozaj veľa, nie však donekonečna. Pravideľným pohybom dokážete predísť vzniku bolestí chrtbice a iných častí tela v dôsledku sedenia.
TIP 1: začnite v práci praktizovať pravideľné prestávky, ideálne každých 45min. aspoň po 20-30 sekúnd

“Vzpriamený sed je správny”

Sedieť vzpriamene je donekonečná opakovaná rada, ktorou vraj viete predchádzať bolestiam chrbtice. Bohužiaľ to nie je pravda.
Na samotnej polohe sedu až tak moc nezáleží, čoho dôkazom je množstvo štúdií preukazujúcich, že bolesti trápia rovnako ľudí sediacich vzpriamene aj zhrbene. Napríklad, zhrbené sedenie pôsobí na platničky o 180% vyšší tlak ako stoj - riadny rozdieľ však? Druhou pravdou však je, že v prípade vzpriameného sedu je tlak na platničky o 140% väčší oproti státiu - čo vskutočnosti tiež nie je výhra. Z toho dôvodu, samotná poloha tela v sede nie je kľúčovým faktorom spôsobujúcim vaše bolesti (i keď v niektorých prípadoch hrá väčšiu úlohu ako v iných), ale opäť ČAS a s ním aj nedostatok pohybu.
TIP 2: k dodržiavaniu TIP 1 vám odporúčame aj pravideľné zmeny polohy v sede, tzn. že nejaký čas seďte zhrbený a nejaký vystretý, aby ste kompenzovali nápor na platničky a vašu svalovú sústavu

“Kvalitnou stoličkou predídete bolestiam”

V povahe ľudí je obľuba pasívnych postupov, a čím sú pasívnejšie, tým sú populárnejšie.
Pri výbere stoličky samozrejme netvrdíme, aby ste vyberali tú najlacnejšiu. Kvalitná stolička je dobrá vec a vaše telo ju určite ocení. Myslieť si však, že to stačí aby ste predišli bolestiam je naivné. Preto je dôležité vyberať s prihliadnutím nie len na predajcom sľúbenú kvalitu, ale aj na cenu. Dôkladnou analýzou ponúk a neimpulzívnym nakupovaním docielite nie len kúpu dobrej stoličky, ale aj ušetríte stovky, dokonca možno aj tisíce eur.
TIP 3: odporúčame vám vyhnúť sa balančným stoličkám za veľa stoviek až tisíc Eur, ktoré vám sľúbia budovanie svalstva a menšie bolesti chrbtice. Často totiž docielite iba opačný efekt - rovnaké bolesti a budete o veľa Eur ľahší

“Sedieť na fitlopte je zdravé”

Kým dodržíte pravideľné prestávky a pravideľné zmeny polohy v sede, každé sedenie je zdravé.
Používanie fitlopty je populárne a popísané je o tejto téme viac než dosť. Pravdou však je, že uložením nestabilnej podložky pod zadok si môžete viac ublížiť ako pomôcť, pretože môžete preťažiť svaly, ktoré vás majú stabilizovať a stuhnuté svaly vás budú bolieť.
Netvrdíme, že je používanie fitlopty úplne nezmyselné, ale treba vedieť ako ju používať.
TIP 4: na fitlopte seďte max. 20-30 minút vkuse, kedykoľvek v priebehu dňa a nepreháňajte to

“Pri zlom sedení môže vyskočiť platnička”

Už by to malo byť pre vás jednoduché, pretože z predchádzajúcich nezmyselných fráz viete, že zlé sedenie neexistuje a PLATNIČKY NEVYSKAKUJÚ.
Či ich môžete pri sedení poškodiť? Určite áno, ale poškodiť ich je pomerne náročné a predchádzať poškodeniu je naopak veľmi jednoduché. Takže žiadny stres a ako sme vyššie spomínali, seďte ako chcete, s pravideľnými prestávkami budete fit.
TIP 5: ak vám hovorí o vyskočených platničkach známy v práci, opravte ho a vysvetlite mu, že nič nevyskakuje a nech nestresuje svoje okolie. Ak vám to povie “odborník”, zoberte nohy na plecia a utekajte čo to dá :-)

Ak sú toto mýty, čo máte robiť aby ste žili #ŽivotBezBolesti aj napriek náročnej práci?

O tom potom v ďalšom BLOGU :-)


Prevádzka: NOVÁ DUBNICA, Mierové námestie 54/1
Tel. číslo: 0949 606 562
Mail: info@alphafyzio.sk

Previous
Previous

L4-L5/L5-S1 hernia platničky

Next
Next

POMOHLI SME AJ pani Erike s bolesťami chrbta a stehna