Tŕpnutie rúk - prečo vzniká?

 
 

Tŕpnutie rúk je veľmi nepríjemným symptómom, ktorý môže značiť problém nie len so samotnou končatinou, ale aj s krčnou či hrudnou chrbticou.

Ak ale budeme hovoriť o tŕpnutí rúk/horných končatín ako o jednom probléme, máme veľkú šancu že prehliadneme skutočnú príčinu tŕpnutia, čo môže (a často sa tak aj deje) vyústiť do chronických symptómov, ktorých sa zbaviť je pomerne náročné. Prečo by ste sa teda mali nad perifernymi symptómami viac zamýšľať, a ako by ste ich mali vy, ako pacienti, rozlišovať? To si poďme rozobrať 👇

Dôležité je špecifikovať LOKALITU tŕpnutia:

“Tŕpne mi ruka…

…od ramena po lakeť”;

…od lopatky cez zadnú časť ruky po lakeť”;

…od ramena až do prstov”; (do ktorých prstov?)

…od zápästia do prstov”;

…od krku do zadnej časti pleca”;

a atď.…

Prečo je však lokalita dôležitá?

Naše telo je totiž senzoricky (vnemovo) zásobované a práve bolesti sa vedia prejavovať v tzv. dermatomoch (viď obrázok), čo je vlastne taká mapka tohoto zásobovania. Dermatomy nám dávajú obraz o tom, ktorá časť chrbtice môže byť problematická, ak máte bolesti/tŕpnutie tu, alebo tu.

Ak nás teda pri konzultácii upozornite na LOKALITU symtómov, veľmi nám tým pomôžete a my sa budeme môcť efektívnejšie zameriať na špecifické časti Vašeho tela.

! dôležité je si však uvedomiť, že dermatomy nie sú zákon a nemusia platiť u každého na 100%! Mnoho štúdii spochybňuje význam dermatomov v rehabilitácii a mnoho otázok ktoré tieto štúdia kladú, sú na mieste. Kvalitný fyzioterapeut to však vie a mal by si dať rady.

Všímajte si TYP symtómov a snažte sa prísť na to, ako ich popísať:

“Moje symptómy sú…

…tŕpnutie celej ruky až do prstov a bolesť od pleca po lakeť”;

…tŕpnutie do pleca a silná bodavá bolesť krku”;

…mravenčenie prstov a tupá bolesť krku”;

…atď.…

Ak nám totiž dokážete opísať typ bolesti, veľmi nám pomôžete identifikovať mechanizmus vzniku bolesti a my budeme vedieť rýchlejšie a efektívnejšie aplikovať manualnu terapiu a cvicenia.

ČO VÁM VŠAK MÔŽE SPÔSOBOVAŤ TŔPNUTIE?

Poďme k tej asi najhorúcejšej otázke, ktorá vás zaujíma. Príčin tŕpnutia horných končatín môže byť viacero a najčastejšie sú nasledovné:

  • poškodenie platničky/platničiek C4-C7

  • fazetový syndróm C4-Th6 (tj. krčná-hrudná chrbtica)

  • syndrom karpálneho tunela

  • útlak/kompresia nervov C4-C8

alebo aj…

fyzioterapia-platnička-krčná-chrbtica-bolesti-AlphaFyzio
  • thoracic outlet syndrom

  • zmrznuté rameno

  • spazmus svalov krku a pleca

  • spazmy vonkajších rotátorov ramena

a atď.

Ako vidíte, príčin je naozaj veľa a preto je dôležité vedieť, alebo aspoň sa snažiť popísať LOKALITU a TYP symptomov, ktoré pociťujete.

Preto, ak ste sa v čítaní dostali až sem, vám odporúčame zameriať sa na čo najpodrobnejšie rozoznanie vašich symptómov. Pretože ak máte skúsenosť s naprávačmi, chiropraktikmi, a dokonca aj fyzioterapeutmi, ktorí “poznajú” váš problém už medzi dverami, alebo len na pohľad lebo jedna lopatka je nižšie ako druhá, nájdite si skutočného odborníka ktorého vaše symptomy budú zaujímať a rád bude počuť váš názor. Tak sa vám dostane bezpečnej, a veríme že aj efektívnej starostlivosti pre váš #ŽivotBezBolesti.

V ďaľších blogoch si prejdeme konkrétne prípady porúch platničiek a iných diagnóz.


PREVÁDZKY:

Previous
Previous

Hernia platničiek C4-C7, bolesti krku a tŕpnutie rúk - symptómy

Next
Next

L4-L5/L5-S1 hernia platničky