ŠPIČKOVANIE - chodí aj vaše dieťa po špičkách?

 
 

O špičkovaní

Čo je chôdza na špičkách?

Chôdza na špičkách je spôsob chôdze, pri ktorom dieťa chodí na špičkách a na zemi má len prednú časť nohy. Päty sa nedotýkajú zeme. U detí do 2 rokov je chôdza na špičkách bežná, keď sa učia chodiť. Obvykle nie je dôvod na obavy. Dieťa zvyčajne začne chodiť s pätou na zemi keď bude staršie. Zvyčajne nie je potrebná žiadna liečba, ale ak dieťa pokračuje v chôdzi na špičkách po 2 rokoch, môže to byť príznakom zdravotného problému.

Ako častá je chôdza na špičkách?

Chôdza na špičkách je pomerne častá. Vo veku 5 a pol roka stále chodí na špičkách 2% detí s typickým (zdravým) vývojom. U detí s vývojovými poruchami alebo oneskorením bolo v tom istom veku 41% chodiacich na špičkách.

Symptómy a príčiny

Aké sú príznaky chôdze na špičkách?

Hlavný a najzreteľnejší príznak chôdze na špičkách je, že dieťa chodí na špičkách a na zemi má len prednú časť nohy. Keď dieťa požiadáte o chôdzu v bežnom prirodzenom vzorci, väčšina malých detí to dokáže. Ak dieťa pokračuje v chôdzi na špičkách, môžete si tiež všimnúť:

  • zníženú rovnováhu a koordináciu

  • časté pády

  • problémy s obutím

  • problémy s účasťou na športových alebo iných zábavných aktivitách

  • sťažnosti na bolesť

  • ťažkosti s chôdzou na päte (chôdza s pritiahnutými prstami).

  • napätie vachilových šliach

Prečo deti špičkujú?

Vo väčšine prípadov je trvalá chôdza na špičkách idiopatickým stavom. To znamená, že príčina je neznáma.

Skrátená achillová šľacha však môže spôsobiť chôdzu na špičkách. V mieste, kde sa lýtkové svaly spájajú vychádza achilová šľacha, ktorá sa upína na spodnej časti päty. Pri aktivácii lýtkových svalov je práve práca achillovej šlachy tá, ktorá ťahá pätu.

U niektorých detí, ktoré chodia po špičkách, môže byť táto kombinácia svalu a šlachy skrátená už od narodenia (pokiaľ vaše dieťa netrpí vrodenými deformitami). Achilovka sa však môže skracovať aj časom, čo môže brániť vašemu dieťaťu dotknúť sa pätou zeme a chodiť na plochých chodidlách, čo predstavuje problém.

Niektoré staršie deti, ktoré chodia po špičkách, to môžu robiť už len zo zvyku. Špičkovať môžu aj preto, že svaly a šľachy na lýtkach sa časom stiahli a následne spôsobujú bolesť pri chôdzi normálnym spôsobom.
Veľmi zriedkavo môže byť chôdza po špičkách známkou zdravotného postihnutia. Medzi tieto posthihnutia môžu patriť:

  • porucha mozgu, ako je detská mozgová obrna

  • porucha svalov alebo nervov, ako je svalová dystrofia

  • abnormality miechy

  • porucha autistického spektra

Chôdza na špičkách s autismom

Chôdza na prstoch sa vyskytuje častejšie u detí s poruchou autistického spektra než u detí ktoré touto poruchou netrpia. Jedna veľká štúdia zistila, že až 9% detí a autistickým spektrom chodí na prstoch a rovnaká štúdia tiež zistila, že menej ako 0,5% detí bez autistického diagnózy chodí na prstoch.
Príčiny tohto zvýšeného výskytu nie sú jasné, pretože neexistuje priamy prepoj medzi autizmom a chôdzou na špičkách. Je však možné, že stuhnuté svaly obmedzujú rozsah pohybu v členkoch vášho dieťaťa.
Chôdza na prstoch pri autizme môže byť aj senzorická. Mnoho detí s autizmom má dysfunkčný vestibulárny systém. Vestibulárny systém je zodpovedný za poskytovanie spätnej väzby o pohybe vášmu mozgu, taktiež o polohe a priestorovej orientácii.

Chôdza po špičkách sa však vyskytuje aj v dospelosti, avšak vo veľmi malej miere.

Ako sa diagnostikuje chôdza na špičkách?

V prvom rade je potrebné s vašim dieťaťom absolvovať návštevu fyzioterapeuta alebo lekára. V rámci vyšetrenia pozorujeme, ako vaše dieťa chodí a hľadáme akékoľvek problémy s nohami. Tiež kontrolujeme, či existujú obmedzenia pohybu vášho dieťaťa.

Lekár môže vykonať neurologické testy, aby zistil, či má vaše dieťa problém s nervovým systémom. Tieto testy môžu zahŕňať:

  • skúmanie reflexov

  • meranie schopnosti cítiť pocit v rukách alebo nohách

  • testovanie svalovej sily

Manažement a liečba

Ako sa dá zastaviť chôdza na špičkách?

Liečba na zastavenie chôdze na špičkách závisí od rôznych faktorov, vrátane:

  • veku dieťaťa

  • ako vážna je chôdza dieťaťa na špičkách

  • základná príčina ochorenia

Fyzioterapia

Vaše dieťa trénuje s našim fyzioterapeutom naťahovanie svalov lýtok a nôh zábavnou formou. Toto môže pomôcť uvoľniť napätie a zvýšiť ich rozsah pohybu, čím sa zníži vplyv stahnutých svalov na špičkovanie. Vestibulárno-senzorická terapia s fyzioterapeutom môže tiež tvoriť súčasť sedení.

Ortopedické pomôcky (nášľapky na nohy)

Dieťa môže nosiť plastovú nášľapku na nohu, ktorá udržuje ich nohu v uhle 90 stupňov na natiahnutie a predĺženie svalov lýtok a šľachy počas dňa. Toto by sa koordinovalo s fyzioterapeutom a ortotikom (poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý sa špecializuje na výrobu ortéz a opaskov).

Aká je prognóza pre deti, ktoré chodia na špičkách?

Vyhliadka vášho dieťaťa závisí od príčiny ich chôdze na špičky. Pri idiopatickom špičkovaní sa väčšina detí po liečbe plne zotaví a naučí sa chodiť plochou nohou. Obvykle sú schopné zúčastňovať sa športových a iných voľnočasových aktivít. Avšak niektoré deti budú aj po liečbe alebo prípadnej operácii pokračovať v chôdzi po špičkách. Preto môžu byť potrebné a prospešné ortézy na zabránenie chôdze po špičkách.

Aké komplikácie sú spojené s chôdzou na špičkách?

Trvalá chôdza na špičkách môže spôsobiť ešte väčšie stuhnutie lýtkových svalov a achilovej šľachy dieťaťa. To môže spôsobiť ťažkosti alebo dokonca nemožnosť chôdze plochou nohou. Okrem toho môže vaše dieťa mať obmedzený rozsah pohybu v nohách a členkoch alebo sa mu môže ťažko obúvať určitú športovú obuv, ako napríklad korčule. Ak sa chôdza na špičkách nezvládne upraviť, môžu sa v priebehu rastu do dospelosti objaviť aj ďalšie problémy a bolesti v pohybovom aparáte.


Previous
Previous

Ploché nôžky u detí: pomôže fyzioterapeut?

Next
Next

Syndróm karpálneho tunela - čo je potrebné vedieť?