WHIPLASH SYNDRÓM

Čo to je?

Poranenie whiplash je súborom symptómov, ktoré nastávajú po prudkom zrýchlení a následkom prudkom zastavení pohybu v krčnej chrbtici, kde nastáva obrovský presun energie cez krčnú chrbticu. Ako hovorí už názov poranenia "whiplash", mechanizmus tohoto poranenia pripomína preklad jeho názvu, ako "šľahnutie bičom".

Kto je v ohrození?

Osoby s bolesťami krčnej chrbtice, problémami so stuhnutím šije a oslabenými krčnými svalmi sú výrazne vo väčšom ohrození tohoto poranenia ako osoby, ktoré spomenutými problémami netrpia.

<img+src=“fyzioterapia.png”+alt=“fyzioterapia+Nová+Dubnica+Nové+Mesto+nad+Váhom”>.jpg

V čom spočíva problém?

Problémom pri napr. automobilovej kolízii je nedostatočná, neskorá a nesprávne koordinovaná aktivácia hlbokých krčných svalov, ktoré nie sú schopné ochrániť dôležité štruktúry ako napr. medzistavcové platničky, facetové kĺby, periférne nervi a v tom horšom prípade miechu.

Kedy začať rehabilitovať?

Pri diagnóze WAD a vylúčení iných, napr. životne ohrozujúcich zranení, je nutné prejsť k rehabilitácii pod dohľadom kvalitného fyzioterapeuta čím skôr. Nemenej dôležité je rehabilitovať po dostatočne dlhú dobu, ktorá podľa rozsahu poranení môže trvať až od niekoľkych mesiacov po rok a viac.

V rehabilitácii je v prvom rade dôležité znížiť precitivenie pacienta. Osoby postihnuté WAD bývajú často veľmi citlivé na akýkoľvek dotyk, pohyb, chlad/teplo, hluk či svetlo. Preto je dôležité s týmito osobami zaobchádzať veľmi opatrne a voliť jemné masážne techniky na uvoľnenie, jednoduché základné pohyby končatinami a predovšetkým edukovať pacienta a vysvetliť mu do podrobna čo sa deje.
Po autonehodách je často aplikovaný aj krčný golier, ktorý je vo väčšine prípadov nutné nosiť z viacerých dôvodov. Každopádne, je veľmi dôležité nosiť golier len v prípade nutnosti a akonáhle ho už nie je treba, je viac než potrebné prejsť ku aktívnej rehabilitácii a k posilňovaniu svalov, ktoré aj v dôsledku prehnane dlhého nosenia golieru ochabujú.
Neskôr, keď precitlivenie odoznie je nutné začať posilňovať hlboké krčné svaly, v prvom rade izometrickými cvičeniami (statickým zaťažovaním) a neskôr budovať silu v pohybe a kondíciu týchto veľmi dôležitých svalov. Po odoznení silných bolestí je potrebné celkové zvýšenie silovej a vytrvalostnej kondície pacienta.

Po autonehode a problémami s WAD je v určitých prípadoch rozumné zvoliť aj návštevy kvalitného psychológa, ktorý Vám pomôže rýchlešie zbaviť sa následkov poranenia.

Neuspokojte sa s malými pokrokmi!

Dôležité je mať napamäti tiež to, že až 50% osôb má trvalé následky a až 30% má doživotné silné bolesti a mentálne poruchy. Z toho dôvodu je nutné vytvrvať a prejsť celou rehabiitáciou od začiatku až dokonca a nenechať sa zmiasť krátkymi pokrokmi. Neuro-muskuloskeletálne poruchy majú tendenciu vrátiť sa a prehlbovať sa viac a viac do chronického stavu.

V prípade, že trpíte Whiplash syndrómom, ste u nás v Alpha Fyzio viac než vítaní a budeme sa tešiť na spoločný boj s Vašimi bolesťami, pretože 
MY SME #ŽIVOTBEZBOLESTI


Tel.číslo: 0949 606 562
Mail: info@alphafyzio.sk
Facebook: AlphaFyzio
Instagram: AlphaFyzio

Previous
Previous

ČO ROBIŤ, KEĎ NASTANE ZRANENIE?

Next
Next

BOLESTI CHRBTA – KOHO JE TO PARKETA?