ĽADOVANIE VS. ZÁPAL - MÝTUS ALEBO PRAVDA?

 
alphafyzio-fyzioterapia-rehabilitacia.jpg

Prednedávnom som počúval veľmi zaujímavý rozhovor s Dr. Bahram Jam, (D.SC.PT., M.PHTY, B.SC.PT, FCAMT), o téme využitia ľadu, resp. kryoterapie po úrazoch. V minulosti som ako aktívny športovec prekonal mnoho zranení, a prvá pomoc spočívala vždy v zachladení postihnutého miesta. Určite to sami dobre poznáte, všetkých nás odmalička učili chladiť si vytknutý členok, vyvrtnuté zápästie a opuchy spojené so zraneniami. Ale je to naozaj správny spôsob ošetrenia?


V spomenutom rozhovore doktor vyslovil veľmi zaujímavú úvahu, ktorá ma prinútila sa nad touto metódou zamyslieť, aj napriek jej na prvý pohľad absolútnej logickosti. Keď si poraníme akékoľvek miesto, prirodzenou reakciou organizmu je zápalový proces, ktorý je počiatkom regenerácie. Vďaka tomu, že sa zranené miesto prekrví, sa dostanú biele krvinky do poškodeného tkaniva. Dôležitú úlohu má tiež lymfatický systém, ktorý odplavuje nepotrebné a škodlivé látky. Takto sa dá veľmi jednoducho a skrátene opísať tento zložitý proces.

Môžeme si teda položiť nasledujúce otázky:

  • Prečo ľadujeme poranené miesto s účelom zabrániť alebo znížiť zápalové reakcie, keď je to prirodzený proces organizmu a zabezpečuje hojenie tkanív?

  • Má vôbec ľadovanie vplyv na zápalové reakcie v tele? 

  • Sú tieto reakcie pozitívne alebo negatívne?

Odpoveď na prvú otázku je veľmi prostá – lebo sme tak naučení.
Čo sa týka druhej otázky, ako som už vyššie spomenul, po poranení nastáva zvýšenie množstva krvi v cievach a prekrvenie poškodeného tkaniva, ktoré zabezpečia prísun bielych krviniek. Zatiaľ čo transport krvi zabezpečuje srdce, lymfatický systém nemá takúto podporu a je závislý na pohybe, ktorý zabezpečujú svaly.
Je dokázané, že ľadovanie znižuje schopnosť kontrakcie svalov, a tak znižuje schopnosť lymfatického systému pracovať.  Počas  aplikácie ľadu vzniká vyššia priepustnosť tekutiny z lymfatického systému do poraneného miesta, následkom čoho sa zväčšuje  opuch.  Zápal týmto spôsobom teda neznižujete, práve naopak, podnecujete organizmus  k vytváraniu silnejších zápalových reakcií, ktoré nepriaznivo vplývajú na regeneráciu tkaniva.

Máme k dispozícii rôzne zdroje evidencie, ktorá vylučuje efektivitu ľadovania pri zápaloch a opuchoch, a sú aj také, ktoré opisujú negatívny vplyv na uzdravovacie procesy. Aplikácia chladu má predsa aj pozitívny účinok. Kryoterapia ako regenerácia, alebo jej účinok na nervové zakončenia v koži, čím dokáže dočasne tlmiť citlivosť a bolesť, vďaka čomu ho môžete využiť napríklad pri pooperačných stavoch. Napriek tomu je potrebné používať ľad na kožu striedmo, pretože príliš časté a dlhé intervaly aplikácie môžu poškodiť tkanivo. Pri tlmeni bolesti chladom je vhodné chladiť cez uterák, alebo ak používate samotnú kocku ľadu, tak si natrite pokožku trochou oleja. A nezabudnite, že bolesť má za úlohu chrániť miesto pred ďalším zranením, a teda ak ju tlmíte, môžete si ľahko opäť ublížiť.

Aká je teda správna metóda?

V prípade vytknutého členku, vyvrtnutého zápästia a opuchov spojenými s týmito zraneniami je najlepšie poranené miesto stiahnuť a vykladať nad úroveň srdca. Je potrebné vykonávať základné pohyby v kĺboch nad a/alebo pod zranením, a piť čaje na podporu močenia, čím urýchlite odplavovanie škodlivých látok z lymfatického systému. Proti zápalu sú efektívne nesteroidné protizápalové lieky, ale negatívom je, že nie je dostatočná evidencia ohľadom vedľajších účinkov. Najidálnejšie je pravdepodobne nechať organizmus pracovať, ako vie. Náš organizmus sa vyvíjal po milióny rokov, naozaj si myslíme, že zápalové reakcie sa vyvinuli omylom a sú pre nás nejakým spôsobom škodlivé? V prípade akýchkoľvek zranení je najlepším krokom návšteva fyzioterapeuta, ktorý Vám ukáže ako presne postupovať, akým spôsobom urýchliť proces hojenia, a ako podobným problémom predchádzať.


Pokiaľ aj Vás trápia akékoľvek problémy s pohybovým systémom, pooperačné stavy, migrény, alebo závrate, kontaktujte nás a rezervujte si termín na:

Tel.číslo: 0949 606 562
Mail: info@alphafyzio.sk
Facebook: AlphaFyzio
Instagram: AlphaFyzio

 
Previous
Previous

BOLESTI LAKŤOV - PREČO NÁS BOLIA?

Next
Next

SEDENIE A VAŠA CHRBTICA