BOLESTI LAKŤOV - PREČO NÁS BOLIA?

OH.Physio - WEB-9.jpg

Tenisový lakeť je nezápalové postihnutie šliach vonkajšej časti lakťu. Dnes je to pomerne častá diagnóza, ktorá postihuje približne 1,3% populácie,  pre ktorú sú charakteristické bolesti na vonkajšej strane lakťa a sprievodné bolesti krku, ramien a zápästí. Tento problém postihuje najčastejšie manuálne pracujúcich ľudí, vo veku od 40-50rokov, ktorý opakovane vykonávajú špecifické pohyby v lakťovom a zápästnom kĺbe. Povolania, ktoré často vedú k tomuto problému sú napr. elektrikári, stavbári, ľudia pracujúci dlhodobo za počítačom, ale tiež aj ženy v domácnosti, ktoré príliš často upratujú a nosia ťažké nákupy. A práve preto neupratujem (haha).

Čo spôsobuje bolesť lakťa a prečo ?

  • Vedeli ste, že v našom tele máme dva druhy šliach? Tzv.:

  • energiu ukladajúce šľachy (napr. Achilová šľacha – štruktúra špirály)

  • pozičné šľachy (napr. extensory zápästia – zohrávajú kľúčový problém pri tenisovom  lakti)

Extenzory zápästia, ako zástupcovia pozičných šliach na vonkajšej strane lakťa, fungujú na princípe napínania a kĺzania jednotlivých vlákien medzi sebou.  Ich úlohou je byť čo najsilnejšími a pevnými. A tu sa dostávame ku koreňu problému, ktorý spočíva v ich oslabení. Prílišné používanie a zaťažovanie týchto šliach vedie k aktivácii buniek šľachy, ktoré posielajú do mozgu informáciu o ich stave a v prípade zanedbania dochádza k postupným degeneratívnym procesom. Celý proces problému sa dá takto v skratke opísať:

1.     oslabené šľachy + dlhodobé preťažovanie

2.     podráždenie buniek + centrálna nervová sústava produkuje bolesť za účelom signalizácie problému

3.     zanedbanie problému

4.     remodelizácia – šľacha začne meniť svoju štruktúru, degeneruje

5.     Tendinopatia s názvom Tenisový lakeť

Tak, a čo s tým ? Dá sa to riešiť ?

Samozrejme, všetko sa dá riešiť, i keď je tento problém v mnohých oblastiach veľmi špecifický. V zásade platí, čím skôr prídete, tým bude rehabilitácia kratšia, bolesť odoznie skôr a do istej miery sa dá zmeniť štruktúra zdegenerovaných šliach do pôvodného stavu (zaujímavé je to, že navrátenie štruktúry šliach pre nás nie je dôležité). Zdanlivým paradoxom je, že rehabilitácia spočíva v posilnení šliach, aj keď práve pri zaťažení je bolesť produkovaná. Proces posilnenia je však veľmi špecifický a preto nedoporučujem skúšať ich posilňovanie na vlastnú päsť. Zároveň je potrebné aj mierne uvoľňovanie šliach a svalov + tejping do práce, alebo akýchkoľvek činností.


Pokiaľ aj Vás trápia bolesti lakťov, alebo akékoľvek problémy s pohybovým systémom, pooperačné stavy, migrény, alebo závrate, kontaktujte nás a rezervujte si termín na:

Tel.číslo: 0949 606 562
Mail: info@alphafyzio.sk
Facebook: AlphaFyzio
Instagram: AlphaFyzio

Previous
Previous

BOLESŤ - NAOZAJ SI MYSLÍTE, ŽE JU POZNÁTE?

Next
Next

ĽADOVANIE VS. ZÁPAL - MÝTUS ALEBO PRAVDA?