ENDOPROTÉZA KĹBU - PRÍPRAVA NA OPERÁCIU A NA ŽIVOT PO OPERÁCII.

OH.Physio - WEB-46.png

Rehabilitácia, čím skôr ju začnete, tým skôr ju ukončíte.

Čaká Vás operácia kĺbu?

Správna príprava na totálnu endoprotézu alebo inú operáciu kĺbu nielen znižuje úzkosti spojené s výkonom, ale aj skracuje dobu rekonvalescencie a znižuje riziko komplikácií. V dnešnom článku rozoberieme čo robiť, aby ste sa čo najskôr vrátili k bežnému životu bez obmedzení a bolesti.

Čo robiť ešte pred samotnou operáciou?

  1. Vyberte si chirurga – nájdite si takého, ktorému plne dôverujete, je empatický a trpezlivo vám zodpovedá všetky vaše otázky. Nie je hanba konzultovať svoj stav s viacerími odborníkmi a napokon sa rozhodnúť kto vás bude operovať. Správny výber operatéra môže značne eliminovať vaše obavy. 

  2. Pýtajte sa otázky na život po operácii – pripravte sa už teraz čo najlepšie na to, čo vás bude čakať priamo po operácii vo fáze hospitalizácie aj domácej rehabilitácie. Medzi otázkami by mohlo zaznieť napríklad:

“Je nejaká aktivita, ktorú nebudem môcť vykonávať? Ak áno, ako dlho?

”Budem schopný chodiť po schodoch? Ak nie, po akej dobe?”

”Ako dlho potrvá, kým budem schopný riadiť auto?”

“Ako dlho potrvá, kým sa budem môcť vrátiť do práce?”

“Aký typ úľavy od bolesti mi bude k dispozícii?”

  1. Prestaňte fajčiť – výskumy naznačujú, že pokial skoncujete s fajčením 1-2 mesiace pred operáciou, značne sa zníži riziko komplikácií. Pokiaľ máte pocit, že to samy nezvládnete, nebojte sa obrátiť na odborníkov. 

  2. Zožeňte si pomoc – prvé dni po operácií bohužiaľ veľa úkonov nebudete schopní zvládnuť sami. Preto je vhodné nájsť si niekoho, kto vás vyzdvihne v nemocnici, dovezie vám potrebné lieky, nakúpi vám potraviny a pomôže s varením. Ak žijete sami, je dobré nájsť si blízku jedáleň, ktorá vám jedlo privezie. 

  3. Reorganizuje svoj domov – ak máte po endoprotéze bedrového alebo kolenného kĺbu, pravdepodobne nejakú dobu nezvládnete schôdzu po schodoch. Preto je dobré vytvoriť si miesto na spanie na prízemí. Taktiež je dobré odstrániť prahy, koberčeky a klzké plochy, na ktorých by ste sa mohli pošmyknúť či potknúť. Veci dennej potreby je dobré mať po ruke.

  4. Začnite s fyzioterapiou – Áno, už pred operáciou! Okrem relaxačných techník, akými sú joga alebo meditácia, ktoré vám pomôžu zvládnuť úzkosti spojené s výkonom, je dobré začať s rehabilitáciou. Pacienti, ktorí začnú intenzívne bicyklovať na stacinonárnom bicykli alebo plávať dlhšiu dobu pred operáciou kolena, majú neporovnateľné výsledky oproti tím, čo pred operáciou nevykonávali fyzickú aktivitu. 

OH.Physio - WEB-47.png

Vyberte si chirurga.

“Nájdite si takého, ktorému plne dôverujete, je empatický a trpezlivo vám zodpovedá akékolvek otázky.”

Tipy na obdobie bezprostredne po operácii:

Zapite lieky nevyhnutným množstvom tekutiny – anestézia môže narušiť schopnosť prehĺtať bez aspirácie. Preto je lepšie na zapitie liekov užiť len nevyhnutné malé množstvo vody. 

Výber oblečenia – do nemocnice si vezmite niečo voľné, čo si na seba ľahko natiahnete a nezabudnite na papuče. V nemocnici býva často chladno, preto je dobré pribaliť si župan, či ponožky. 

Pomoc s osobnou hygiénou – po operácii budete mať pravdepodobne vnútrožilný príjem tekutín, čo spôsobí zvýšenú frekvenciu močenia. Vzhľadom na medikáciu však nebudete schopní prejsť sami na toaletu. Nebojte sa požiadať sestričky aby Vám pomohli- od toho sú tam pre vás.

Tipy na obdobie rekonvalescencie:

Vyberte si správne jedlo – odporúča sa vysoko proteínová diéta s dostatkom ovocia, zeleniny, vývarov a vajíčok. Bielkoviny zo stravy sú v tomto období spotrebovávané na obnovu vašich tkanív. Podporte hojenie pomocou vhodnej stravy.

Necvičte cez bolesť – mali by ste mať v pamäti, že určitý dyskomfort je nevyhnutný, avšak nemali by ste ísť cez veľkú bolesť. Jednoducho povedané – ak počas pohybu robíte negatívne grimasy, nerobte ho! Okrem liekov od bolesti, ktoré vám predpísal lekár je účinné tiež ľadovanie, vykladanie postihnutej končatiny a odpočinok. 

Hýbte sa – nevyhnutnou a kľúčovou súčasťou týchto operácií sú posilňovanie svalstva, zvyšovanie rozsahu pohybu a strečing. Krátke prechádzky do kuchyne alebo po záhrade sú odporúčané. Pokiaľ sa kvôli bolesti nebudete hýbať vôbec, môže to viesť k nutnosti ďalšej operácie. 

Zachovajte si pozitívny prístup – namiesto sťažovania sa môžete tešiť, že vám operácia pomôže vykonávať aktivity, ktoré ste kvôli bolesti nemohli.

V prípade, že Vás čaká operácia, alebo ste už po operáci a ste si neistý, neviete ako cvičiť alebo ako pokračovať, obráťte sa na nás. V Alpha Fyzio ste viac než vítaní a budeme sa tešiť na spoločný boj s Vašimi bolesťami, pretože 
MY SME #ŽIVOTBEZBOLESTI


Tel.číslo: 0949 606 562
Mail: info@alphafyzio.sk
Facebook: AlphaFyzio
Instagram: AlphaFyzio

Previous
Previous

KONZULTÁCIA S FYZIOTERAPEUTOM V ALPHA FYZIO

Next
Next

AKO DEŤOM VYSVETLIŤ, ČO JE TO KORONAVÍRUS?