Aký vankúš je najlepší pre váš krk?

 

Všetci sme občas zobudili s mierne stuhnutým alebo napätým krkom, keď sme spali v nesprávnom uhle. Ak sa to však deje častejšie než občas, stojí to za zamyslenie sa nad vašou polohou v spánku a vankúšom.

Vankúš

Tento predmet, ktorý je nevyhnutný pre udržanie chrbtice v neutrálnej polohe a pohodlia pre vaše telo počas spánku, môže byť zásadným problémom s výrazným vplyvom na váš krk, ak nedosahuje správnu rovnováhu medzi podporou a komfortom. Výber vankúša môže výrazne ovplyvniť kvalitu vášho spánku a stav vášho krku, ako sa krk podopiera a tým pádom aj váš každodenný život.

Ale aký vankúš si mám vybrať?

Vybrať ten najlepší vankúš na bolesť krku alebo jej prevenciu zahŕňa množstvo úvah, od hrúbky až po materiál, ktorým je naplnený.

Čo sa týka vankúšov, ktoré udržujú váš krk pohodlne v neutrálnej polohe počas spánku, je mnoho a môžete si vybrať z viacerých druhov, aby vyhovovali vašim rôznym preferenciám.

Ortopedický/anatomický vankúš

Ortopedický vankúš je vankúš navrhnutý na korekciu polohy tela v posteli alebo pri ležaní na inej ploche. Jeho dizajn sa prispôsobuje ortopedickým pokynom, aby zabezpečil správne umiestnenie a podporu jedného alebo viacerých konkrétnych častí tela a poskytoval bezpečný a zdravý odpočinok spiacemu.

Na čo si však treba dať pozor?
Ortopedický vankúš je zvyčajne tvarovaný s dvomi oblasťami na výplň krčnej lordózy (prirodzeného zakrivenia krku), ktoré vám nemusia vyhovovať! V predajniach nájdete množstvo ortopedických vankúšov, ktoré majú rôznu výšku a veľkosť týchto oblúkov, ktoré by ste mali vyskúšať či spĺňajú požiadavky tvaru vašej krčnej chrbtice.
Taktiež by ste mali pri výbere dbať na najčastejšiu polohu, v ktorej spíte. Napríklad, v ľavu na chrbte vám môže vyhovovať iný uhol a výška vankúša, ako v ľahu na boku - v takom prípade môžete využiť jeden alebo druhý oblúk vankúša.

Perové vankúše

Tradičné perové vankúše majú tiež svoje pre aj proti. Aké to sú?
Pre: tento vankúš si môžete vždy upraviť podľa svojich potrieb, pretože je ľahko tvarovateľný a môže tak ľahko a rýchlo splniť vaše požiadavky na stav krčnej chrbtice. Možno sa pýtate, prečo by to bolo potrebné. Vaše telo totiž mení napätie svalov a v prípade rigidných vankúšov nemáte možnosť prispôsobiť sa tomuto napätiu, ktoré môže od vás vyžadovať zmenu.
Proti: jeho výhoda ale môže priniesť aj nevýhodu - nedostatočnú oporu. Ak si neviete správne nastaviť výšku vankúša, pevnejší typ vankúša môže byť pre vás výhodnejší. Druhým negatívom je, že perový vankúš je menej vhodný pre alergikov.

Materiál

Vhodnejšie sú vankúše s výplňou z umelých vlákien (polyesterové alebo polyuretánové vlákna). Umelé vlákno neposkytuje vhodné prostredie pre roztoče, nevyleží sa (vankúše nie je nutné natriasať) a je možné ho jednoducho oprať. Anatomicky tvarované vankúše sú vypĺňané penou. Najviac používaná je pamäťová (lenivá) pena, ktorá sa svojou tuhosťou a tvarom prispôsobí na základe absorbovaného tepla.
Vo vankúšoch môžete tiež objaviť chladivú penu polargel, ktorá je úplne netoxická, elastická, komfortná a vysoko priedušná. Tento materiál prirodzene chráni pred zápachom a eliminuje hrejivosť pamäťovej peny. Poznáme aj peny impregnované rôznymi výťažkami na zlepšenie dýchania a navodenie relaxu pri spánku.

Riaďte sa svojim pocitom

Vyhovuje vám vankúš typu X a s výškou Y? Ak áno, používajte ten. V praxi sa totiž stretávame s množstvom pacientov, ktorí investovali do vankúšov s cieľom zbaviť sa bolestí krčnej chrbtice, bohužiaľ však márne. Ak chcete efektívnej bojovať s bolesťami krku, bude stačiť, ak sa budete riadiť jednoduchými pravidlami:

  • pocit komfortu - vankúš by vám mal prinášať pocit komfortu a mali by ste sa na ňom cítiť príjemne

  • neutrálna poloha - nájdite si taký vankúš, ktorý vám prirodzene udrží hlavu v neutrálnej polohe a vyplní krčnú lordózu

  • dostatočná pevnosť - zvolený vankúš by mal držať požadovaný tvar v priebehu celej noci

  • hypoalergénny materiál - na tento bod si dajte obzvlášť pozor pri alergii na prax, plesne a roztoče

  • cenová dostupnosť - čím drahší tým lepší tu neplatí!

  • nespite na bruchu - dodržujte ideálne polohy na spánok (na chrbte alebo na boku)

  • pravideľne sa hýbte a cvičte

  • navštívte našich fyzioterapeutov

KONTAKTUJTE NÁS:

PÚCHOV
NOVÁ DUBNICA
NOVÉ MESTO NAD VÁHOM

Previous
Previous

Fibromyalgia: keď vás bolia všetky svaly

Next
Next

Rekonvalescencia po kolennom artroskopickom zákroku: Ako efektívne rehabilitovať?