Objavte svoje panvové dno a spoznajte ho lepšie

Svaly panvového dna

Tieto malé, ale nesmierne dôležité svaly sú v dnešnom svete často zanedbávané. Aj keď nemôžu byť na prvý pohľad tak nápadné ako svaly na bruchu alebo bicepsy, ich funkcia a sila má vplyv na mnohé aspekty nášho života, vrátane sexuálneho zdravia, kontroly moču a celkového postavenia tela.

V tomto blogu si povieme niečo viac o svaloch panvového dna, ich úlohe, najčastejších problémoch a ako ich môžeme posilniť.

Čo sú svaly panvového dna?

Svaly panvového dna hrajú kľúčovú úlohu v podpore našich orgánov v panvovej oblasti a stabilizácii panvy. Ich správna funkcia je nevyhnutná pre udržanie kontroly nad močením a defekáciou, podporu sexuálneho zdravia a stabilizáciu chrbtice. Silné a zdravé svaly panvového dna prispievajú k celkovému pohodliu a kvalite života.

Prečo sú svaly panvového dna dôležité?

Svaly panvového dna majú viacero funkcií:

  • podpora orgánov
    Poskytujú podporu vnútorným orgánom ako sú močový mechúr, maternica a konečník

  • kontrola močenia a defekácie
    Pomáhajú udržiavať kontrolu nad močením a defekáciou prostredníctvom sťahovania a uvoľňovania. Ich slabosť môže viesť k problémom s inkontinenciou

  • sexuálne funkcie
    Sú zapojené do sexuálnych funkcií, zúčastňujú sa pri rozmnožovaní

  • stabilizácia
    Pomáhajú udržiavať stabilitu a správnu polohu panvy, čo je kľúčové pre správnu postavu a funkciu chrbtice

Najčastejšie problémy pri dysfunkcii svalov panvového dna

Problémy so svalmi panvového dna sú bežné a môžu mať rôzne príčiny, ako napríklad tehotenstvo a pôrod, starnutie, obezita, alebo chirurgické zákroky v panvovej oblasti.
Medzi najčastejšie problémy patria:

  • inkontinencia: nechcený únik moču

  • prolaps orgánov: úpadok orgánov v panvovej oblasti (močový mechúr, maternica, konečník) môže spôsobiť nepríjemné symptómy

  • bolesť v panvovej oblasti: spojená so slabosťou alebo napätím svalov panvového dna

  • sexuálne dysfunkcie: vplyv na sexuálne zdravie a funkcie

Ako posilniť svaly panvového dna?

Existuje mnoho cvičení zameraných na posilnenie svalov panvového dna, či už so špeciálnymi pomôckami alebo bez. Pri správnej aktivácii svalov panvového dna hrá významnú úlohu dýchanie. Konkrétne bráničné dýchanie, hlavne z toho hľadiska, že bránica úzko súvisí so svalmi panvového dna a vzájomne sa ovplyvňujú. Mnoho ľudí si myslí, že zapája panvové dno správne, ale až pri spätnej väzbe počas vaginálneho vyšetrenia zistia, že kvalita ich vťahu nie je dostačujúca, prípadne, že sa zapájajú okolité svaly ako sú zadok, bruško, stehná.

Panvové dno má 3 vrstvy. Často sa stretávame s tým, že väčšinu práce vykonáva prvá vrstva a tá vnútorná, najdôležitejšia, sa zapája len minimálne ak vôbec. Práve kvôli tejto kontrole a inštruktáži ako správne a akou veľkou silou zapájať svaly panvového dna je dôležité navštíviť odborníka. Ten vás naučí izolované kontrakcie svalov panvového dna a dané cviky prevedie do situácii, ktoré vám spôsobujú najvýraznejšie problémy.

Veľmi dôležité je okrem svalov panvového dna posilniť aj celé vaše telo, predovšetkým stred tela a hlboký stabilizačný systém. Jednotlivé svaly a ich funkcia sa totiž prelínajú a pri ich čo najlepšej vzájomnej spolupráci vám poďakuje celé vaše telo.

Čo ak máte príliš napäté panvové dno?

Áno, čítate správne. Svaly panvového dna nemusia byť len oslabené. Ich napätie môže byť takisto aj oveľa vyššie ako je norma.
V tomto prípade sa môžeme stretnúť s úzkym vchodom do pošvy, ktorý môže spôsobovať problémy ako sú bolestivý pohlavný styk, problémy so zavedením menštruačných pomôcok, veľmi bolestivá menštruácia a iné. Často sa v takomto stiahnutom svalstve objavujú spazmy, ktoré môžu byť bolestivé, a môžu prenášať bolesť do iných miest, ako sú napríklad podbruško, sedacie svaly a kostrč.

V rámci terapie sa s nimi dá pekne pracovať a je možné ovplyvniť ich pomocou manuálnych techník.

Záver

Svaly panvového dna sú kľúčové pre naše zdravie a pohodu, a ich dôležitosť by nemala byť podceňovaná. Pri výskyte problémov s týmito svalmi je dôležité vyhľadať pomoc a liečbu, aby sme minimalizovali vplyv na kvalitu nášho života. S pravidelným cvičením, terapiou a správnou starostlivosťou môžeme posilniť svaly panvového dna a zlepšiť svoje zdravie a pohodu.

FYZIO, ktoré si zamilujete ♡

FYZIO, ktoré si zamilujete ♡

Naše lokality

Previous
Previous

Fyzio pre ženy - prvá terapia

Next
Next

FYZIOterapeut ako prevencia