MOZGOVÁ HMLA/CHRONICKÝ ÚNAVOVÝ SYNDRÓM

brain-fog-featured.jpg

Mozgová hmla, alebo presnejšie chronický únavový syndróm je definovaný ako nepretržitá únava pretrvávajúca viac ako 6 mesiacov, ktorá narúša fyzické a kognitívne (psychologické) schopnosti.

Táto porucha sa prejavuje spomaleným myslením a vnímaním, ťažkosťami sústrediť sa, zmätením a zabúdaním.

Presné informácie o tom, čo spôsobuje chornický únavový syndróm žial ešte nemáme. Štúdia však poukazujú na chronické bolesti, ortostatickú intoleranciu (OI), depresie a úzkosti, syndróm posturálnej tachykardie (POTS) a znížené prekrvovanie mozgu.

Chronická bolesť

Chronická bolesť je jednou z najčastejších príčin zníženia kvality života. Chronická bolesť však nie je “konečnou” bodkou v tom čo sa Vám môže stať. Je teda na mieste spomenúť centrálnu senzitivitu (CS).
Centrálna senzitivita je stav nervovej sústavy, ktorý je spojený s produkciou nepretržitej bolesti v dôsledku silného podráždenia. Dôsledkom CS je výrazne znížený prah bolesti, nekontrolovateľné a bezdôvodné produkovanie bolesti aj na podnety ako napr. jemný dotyk alebo aj chlad. Pre CS je typické aj to, že nezhoršuje iba vnímanie bolesti, ale narúša vnímanie prakticky všetkých zmyslov - môžete byť citlivý na hluk, svetlo, môžete trpieť úzkosťami a krátkymi nekotrolovateľnými výbuchmi zlosti, nezvládať jednoducho situácie a mnoho ďalších nepríjemných symptómov v závislosti od štádia tohoto precitlivenia.

Ortostatická intolerancia (OI)

Kognitívne poruchy môžu mať súvislosť s fyziologickým nástupom ortostatickej intolerancie. OI je definovaná ako nástup symptómov ktoré nastávajú keď sa osoba narovná do vzpriamenej polohy tela, pričom symtómy sa znížia a ustúpia keď sa osoba uloží do polohy na chrbát. Typické symtómy OI sú závrate, neurokognitívne poruchy, dlhodobá únava, zvracanie, migrény a iné. OI často súvisí so syndrómom posturálnej tachykardie.

Zníženie prekrvenia mozgu

Štúdia ukazuje, že až 80% osôb trpiacich chronickým únavovým syndrómom má prejavy lokálneho zníženého prekrvovania mozgu, konkrétne vo frontálnom, temporálnom, parietalnom, occipitálnom regióne a regióne bazálnych ganglií. (Ichise et al. 1992)

Depresie a úzkosti

Psychické poruchy sú úzko spojené s chronickým únavovým syndrómom a značne prispievajú ku kognitívnym poruchám.

Je dokázané, že osoby trpiace mozgovou hmlou potrebujú vyššiu mozgovú aktivitu na splnenie úlohy oproti osobe, ktorá týmto problémom netrpí - to je dôkaz, že aj myslenie môže "bolieť".

Máte pocit, že sa tento problém týka aj Vás? Čo s tým môžete robiť?

Zaručene Vám pomôžu aktivity, ktoré znižujú psychické vypätie a pomôžu Vám uvoľniť sa. Medzi tie pasívne sa odporúča fyzioterapia, masáže, alebo wellness. Aktívna pomoc môže byť jóga, meditácia, poprípade posilňovňa v kolektívne a priestore kde sa budete cítitiť uvoľnene.

Netreba však zabúdať na jednu veľmi podstatnú zložku pri liečbe chronického únavového syndrómu (mozgová hmla) a tou je PSYCHOLÓGIA. Návšteva psychológa dnes už nie je žiadna hanba a ľudia, ktorý majú pocit že áno by mali pochopiť, že je 21.storočie a rok 2019. Návšteva kvalitného psychológa totiž môže znamenať rozdieľ medzi tým, či budete opät zdraví a plní energie, alebo to môže skončiť veľkými zdravotnými komplikáciami.

V prípade, že aj Vás trápia problémy s pohybovým systémom, nájdite si nás vo svojej lokalite, kontaktujte nás a rezervujte si termín na:


Tel.číslo: 0949 606 562
Mail: info@alphafyzio.sk
Facebook: AlphaFyzio
Instagram: AlphaFyzio

Previous
Previous

BOLESTI CHRBTA – KOHO JE TO PARKETA?

Next
Next

FYZIOTRÉNING V ALPHA FYZIO